Gezgin Yoldaş!

Gezi yazılarımda ne gördüm, ne yaptım, ne yedim, ne sıçtım gibi bilgiler yazmaz. O bilgilere Google’dan, binlerce site vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Ben, gideceğim yerler ile ilgili internette detaylı bilgi bulamadığım konular hakkında yazmaktayım. Kendime not tutmak için para birimi nedir, ne yenir, nerden ne alınır, nereye nasıl gidilir, insanları nasıl gibi bilgiler yer almaktadır.

9 Aralık 2014 Salı

Küba

Fotoğraf Albümü
Süre : 08/11/2014 akşamı gidiş, 24/11/2014 akşamı geliş. Toplam 16 gün.
Vize : Taksim’de, Guantanamera Tur’dan sadece pasaport ile alınabilir. 5 dk.’da kuru temizleme fişi gibi veriyor. Peşin 30 Euro.
Zorunlu Seyahat-Sağlık Sigortası : Herhangi bir sigorta acentasından yaptırılabilir. Ben 15 günlüğü 35 TL’ye yaptırdım.
Yurtdışı çıkış harcı : Herhangi bir bankaya yatırabilir. Havaalanında uğraşmamak için bankaya git, az sıra bekle. 15 TL.
Uçak : Aeroflot ile İstanbul-Moskova, Moskova-Havana aktarmalı gidiş-dönüş 750 Euro. Beklemeler hariç gidiş 12,5, dönüş 14 saat.
Saat : İstanbul ile Moskova arasında 2 saat fark var. İstanbul ile Havana arasında 7 saat fark var.
İklim : Tropikal. Sıcaklık Kasım-Aralık ayında (kuru sezon) güneyde 35-38, kuzeyde 30-35 derece. Birkaç saatlik ılık muson yağmuru yağabilir. Yanına yağmurluk al.
Para : 1 CUC = 1 $ = 24 peso. 1 doktorun maaşı = 15-20 cuc. Pazarlığını ona göre yap.

Dil : Çatır çatır İspanyolca. İngilizce bilen bulursan öp başına koy. Tarzanca ile anlaşıyorsun.
Yeme-içme : Sağ sol restaurant dolu. Et bol. Elim kadar et yesen 6 cuc verirsin. En kral yerde Mojito 2,5 cuc. Aç kalmazsın.
Güvenlik : Bırakın kavga etmeyi, yüksek sesle konuşan bile görmedim. Kızlar zaten giyinmeyi unuttukları için erkekler aç gibi de bakmıyorlar. Bir şey olmaz, güvenli bir ülke. Gece geç saatlere kadar gezebilirsin.
Toplam harcama : Evden çıkarken yanıma 1000 euro aldım. Eve geldiğimde 250 euro çıktı. Küba’da kişisel harcamalar, karı-kız, yeme-içme dahil 750 euro yemişim. Yani toplam 750 euro (uçak) + 750 euro (küba) = 1500 euro.
 

Havana :

Jose Martin La Habana Havaalanında inince mecburen merkeze gitmek için taksiye 20-25 cuc bayılacaksın (dönüşte 15 cuc’tan fazla verme, merkezde çok taksici olduğu için pazarlık şansın yüksek). Havaalanının çıkışında solda döviz bürosu var (Cadeca), oradan az bir Euro bozdur (sakın dolar götürme!). 1 euro = 1.17 cuc. Havana’da kalacağın casayı mutlaka gitmeden önce rezervasyon yaptır, oralarda casa aramak ile uğraşma. Unesco bölgesinde oda başına geceliği 25-30 cuc bulabilirsin. Gördüğüm odalar en fazla 3 kişilik. Odalarda genellikle 1 adet çift kişilik yatak, banyo ve buzdolabı var. Sabah kahvaltısı 4-5 cuc. Sabah kahvaltısını casada yap, erken saatte dışarda bir şey bulamazsın. Genelde 07:00-08:00 arası yap, gün sana kalsın. Kahvaltıda mango, ananas, greyfurt ve portakal olacakmış da son anda caymış bir meyve, tavada yumurta, çay, kahve, tereyağ, peynir, bal ve süt veriyorlar. Ben doyuyorum (benim doymam demek, dünyanın sonu demek J)
 
Merkezde Cadeca’ya git, bayaa Euro bozdur. 1 euro = 1.2 cuc. Unesco bölgesini komple gez, sokakları arşınla. Plaza de Vieja ve Plaza de Catedral bölgesinde takıl, aksiyonu bol oluyor. Plaza de Vieja’dan Plaza de Catedral’e giden yolda hemen solda güzel bir pizzacı var, ben hep orda yedim. Hamburger ve pizzaları güzel. Öküz boy pizza ve kola = 75 peso. Kola, Coca-Cola değil, TuCola (Cuban Cola). Tadı birebir aynı, adamlar yapmış, haberleri yok J
 
 
Hemingway’in mekanı var, La Bodeguita del Medio Bar, akşam oraya mutlaka git. Plaza de Catedral’in aralarda gezerken göreceksin. Obispo sokağında akşamları müzik yapan mekanlar var ama yaramaz. Havana’da maalesef adam gibi müzik yapan yer yok. Casa del Musica’da da doğru dürüst programlar yoktu. Ara öğünleri muz ve fıstık ile geçiştir. 1 muz = 1 peso, 1 külah fıstık = 1 peso.

Vinales :

Tabii ki gideceksin J Central Park’ın önündeki arabalar seni 60 cuc’a götürür, orda 5-6 saat gezdirir ve geri getirir. Tur rotası zaten belli. Ata daha önce binmediysen mutlaka bin, çok zevkli J Sakın puro alma, o iş Trinidad’da ;)
 

Santiago :

Casa oda geceliği 15 cuc. Kahvaltı 3 cuc. Parque Cespedes’in ve Plaza de Dolores’in oralara yakın kalırsan mis. Görülecek yer sayısı çok yok, turist çok az. Merkez 4-5 saatte biter, Looney Planet’teki rotayı takip et. 2. Gün El Morro kalesine gidebilirsin istersen. ‘Boşver yaa, napiim kaleyi, 1 gün yeter’ dersen, en azından mutlaka gecesini gör, öyle ayrıl. Çünkü en iyi müziği burada dinledim. Akşam mutlaka Casa del Trova’ya git, çok iyi müzik yapıyorlar. Katedralin yan sokağında, giriş 5 cuc.
 
 

Trinidad :

Turist mekanı. Çok az yerli görebildim desem yeridir. Casa oda geceliği 15 cuc, kahvaltı 3 cuc. Plaza Carillo civarında casa bul. Yanına ‘Tabacco, tabacco, cigar’ diye elemanlar yanaşacak sürekli. Puro alacaksan git onlarla. Issız, izbe evlere götürecekler, korkma J Bandrollü olmasına dikkat et. 2 kutudan fazlası gümrükten geçmez diye bir muhabbet yok, havaalanında X-Ray yok çünkü. Ben 4 kutu aldım geçti.
Trinidad’da en az 2 gün kal. İlk gün merkezi ve pazarları gez. Hediyelik eşyayı buradan al. İlk gün Cubatur’a uğrayıp ertesi güne Izgana vadisi için tren turu al, 10 cuc. 2 tane Cubatur var, biri ‘Tren yok, otobüs var’ diyor, öbürüne git. Araba ile gitme Izgana’ya, mutlaka tren ile git, zevki orda. Akşam Casa del Musica’da yemek yiyebilirsin. Ucuz ve doyurucu. Ama müzik sarmaz. Casa del Trova’daki müzik Santioga tarzı, seversin, ama mekan komple turist. Musica’dan Trova’ya giderken solda bir mekan var, ismini unuttum. Orası yerel. Ayrıca turistler için de gösteri yapıyorlar. Oraya gitmeni tavsiye ederim en azından bir gece. La Canchara bitmiş, boşuna gitme.
 

 
3. gün istersen Playa Ancon’a gidip keyif yapabilirsin. Kum beyaz ve denizi mükemmel J

Santa Clara :

Casa oda geceliği 25 cuc, kahvaltı 4 cuc. Üniversite şehri, turist yok. Bizim Eskişehir gibi, erkeklere mukayyet olun J Yarım gün yeter, konaklamaya gerek yok. Kalacaksan Parque Leoncio Vidal civarında casa bul. Meydanı gez, direk Che anıtı ve müzesine git, gez, bitti. Şehir bu kadar.
 

NOTLAR :

Orda kalma, burda kalma dememin sebebi Havana’ya fazla vakit ayır. Havana bitmez. 1 hafta da kalsan bitmez 1 ay da. Mümkün olduğunda diğer şehirlerden kısıp Havana’ya aktar. Havana’da toplam 4-5 gün kalabilirsen çok iyi.
‘O kadar yoğunlukta nasıl casa arayacağım’ demene gerek yok. Havana’daki casaya, ‘Bana bilmem nerde casa bulun, alsınlar terminalden’ de, elinde kağıda ismin yazılı kişiler bekliyor seni terminalde. Zincirleme git öyle, casa aramakla uğraşma.
3G ve WiFi yok. ETECSA’ya bağlı kablolu internet cafeler var, saati 6-8 euro. Ama internete gerek olmayacak.
Ada olmasına rağmen deniz ürünü yok denecek kadar az. Hayvancılık ve tarım çok gelişmiş. Bol bol meyve ye, cebinden muz eksik etme J
Genellikle peso harcamaya çalış. Güneyde (Santiago) 1 cuc yerine 20 peso verebilirsin ama Havana ve Trinidad’da yemiyorlar, 24 peso istiyorlar. Pesoyu Cadeca'lardan Euro bozdururken alabilirsin.
Kimseye bir şey ısmarlama! Kadınlar hesabı sana yıkıp tüyer J
Hava Havana’da 35, Santiago ve Trinidad’da 38 derece. Sandalet ve donla gez.
Tabloyu Havana veya Trinidad’dan al. Trinidad’da daha çok tablo var.
Casalardan çıkış öğlen 12’de. Ama çantanı casaya bırakıp akşam alabilirsin, sorun olmuyor. Pasaport ve parayı çantada bıraktım, bir şey olmadı.
Su musluktan çok az akıyor. Uzun saçlı kızlar için duş almak sorun olabilir.
Tuvalet kağıdı ve sabun al, casalarda olmayabiliyor.
Genellikle turistik bölgelerde taksi için rahatsız edileceksin, bir de bazen 1 cuc isteyenler çıkıyor. Onun dışında kimse seninle ilgilenmiyor, rahatsın.
Şehirlerarası otobüs olan Vizaul için 1 gün önceden rezervasyon yaptır. Viazul için bulduğumuz takma isim ‘Winter is coming’. Gocuk mu giyersin, yün kazak mı giyersin bilmem. Mont ile binen gördüm. Adamlar klimaya bayıldığı için 8 derecede, buzdolabı gibi götürüyorlar seni. Havana’dan Santiago 15 saat, Trinidad 8 saat, Santa Clara 5 saat. Valizini her durakta inip kontrol et, ne olur ne olmaz.
Erkekler kız tavlama işini dert etmesinler. Kızlar erkek turistleri yurtdışına çıkış bileti olarak gördükleri için kendileri yanaşıyor. Çok merak ediyorsan yine de söyleyeyim, Havana’da saati 20 cuc. Geceleri yeraltı diskolarında zibil gibiler.
Tourist information’dan harita bulurum deme, paralı. Telefona City Maps 2Go uygulamasını indir, offline çalışır. Tüm gezilecek yerleri çok güzel biçimde gösterir.
Cebinde CUC kalırsa ağlama, havaalanında 1,12’den Euro’ya çeviriyorlar.
Çıkışta 25 CUC çıkış harcını yatırmayı unutma, pasaport sırasından geri gönderirler, boşuna beklersin.

Unutmadan, Havana Club 1 yıllık 70'lik 4 cuc. Doldur valize doldurabildiğin kadar :)

2 yorum:

  1. okurken sanki ender konuşuyor gibi dedim.. bayıldımmm... enderuncummm..

    YanıtlaSil
  2. Gezi yazılarınızı zevkle okudum.Anlatım şeklinizi çok beğendim teşekkür ederim.

    YanıtlaSil